MATILDA - FINTESS AND HEALTH

KÄNSLIG MAGE - IBS

 bagelfoodfruit


¨ IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Sjukdomen brukar även kallas kolon irritabile eller känslig tarm. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen.¨

Något som begränsar mig enormt i min vardag och som har blivit betydligt värre med tiden är min mage. Det finns så mycket som min mage inte klarar av utan att jag ska få extrema smärtor och andra otrevliga saker. Men det är så svårt att försöka utesluta detta då jag oftast får äta det som jag har tillgång till om jag inte är hemma. En del saker som jag verkligen INTE bör äta är t.ex. Lök, majs, chashewnötter eller nötter överhuvudtaget, frön, bröd, pasta, fet mat, vitlök osv osv. Listan kan göras lång och ni märker nog att det är ganska svårt att kunna utesluta precis allt det här. 


Typiska besvär är

  • magont, som går över när man tömmer tarmen
  • förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge
  • att besvären ska ha förekommit under lite längre tid än vad en vanlig magsjuka brukar göra.

Det är även vanligt med gasbesvär och att man inte känner sig färdig efter ett toalettbesök.

Exakt alla dessa symtomen har jag och dom två första är något som jag känner av dagligen. Inte så trevligt men mitt liv ser ut så här. Jag blir nervös och mår dåligt om jag inte vet att jag har tillgång till en toalett direkt. Jag kan utan att överdriva sitta på toa i 30 min och skrika för att det gör så ont. Dock märker jag enorm skillnad när jag lyckats utesluta allt som gör att magen går igång. Så jag har lovat mig själv att jag verkligen ska ta tag i det här nu. Jag ÄLSKAR chashewnötter men det går bara inte. Jag ångrar mig minuten efter jag ätit det för jag vet att dagen efter kommer jag må så dåligt.

Lider någon utav er av IBS och vad har ni för tips??

28 april 2016 11:49 | Livet |

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas